Once you go black

On taas joku sellainen lakritsihulluus täällä meneillään. Kaikki lakuaiheinen kiinnostaa. Erityisesti lakritsin ja suklaan yhdistelmät.

Rakastuin muutama vuosi sitten Pandan Duello-karkkeihin. Jos muistatte, ne oli niitä ihania suklaapäällysteisiä pehmeitä lakupaloja. (Joille mies on muuten ohjannut silloin taannoin söpön mainoksen)

Menin hieman tolaltani kun tajusin, ettei kyseisiä karkkeja enää valmisteta, mikä oli lopulta hyvä juttu, sillä kehittelin hätäpäissäni niille oman korvikkeen – hyvää tekevän, terveellisen lakritsin suklaakuorrutteella. Ohje tulee löytymään Kiitos hyvää -ruokakirjastani, joka tulee puolestaan löytymään kaupoista joulukuun ekalla viikolla. (tähän sellainen mainosmainen poseeraus kirja kädessä ja suu leveässä hymyssä – ja lakupaloja hampaiden väleissä.)

Mutta että aika kamalaa, kun joutuu moista lakritsisalaisuutta vielä kaksi kuukautta pidättelemään!

Salaisuuden poltetta ja omia suklaa-lakuhimoja lievittämään valmistin samoista makumaisemista ammentavan smoothieparfaitin.

Tein joskus taannoin Four Sigma Foodsille lakritsismoothien, joka ihastutti kuulemma monia. Tämän smoothieparfaitin runko mukailee pitkälti kyseistä ohjetta, paitsi että se sisältää muutaman eri raaka-aineen ja se rakennetaan kerroksittain ja on mielestäni siksi enemmän jälkkärityyppinen herkku kuin esimerkiksi aamiaissmoothie. Paitsi että itse olen lusikoinut kyseisen satsin ihan rennosti aamupalaksikin, mutta joku herkempi voisi mennä aamutuimaan moisesta makeudesta tolaltaan.

LAKRITSINEN SMOOTHIEPARFAIT

Chiavanukas:

  • 5 rkl chia-siemeniä
  • 2 dl mantelimaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • ½ tl aitovaniljajauhetta tai siemeniä vaniljatangosta

Lakritsismoothie:

  • 0,5 dl manteleita
  • 2 kuivattua viikunaa
  • 1 banaani
  • 4 dl mantelimaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1-4 tl mustaa lakritsinjuurijauhetta tai raastetta lakritsinjuuriuutetikusta
  • 2 rkl raakakaakaojauhetta

Tarjoiluun: 1 viipaloitu banaani

Chiavanukas:
Sekoita chia-siemenet, mantelimaito ja vaniljajauhe purkissa, anna tekeytyä 30 minuuttia, sekoita ja laita jääkaappiin 2 tunniksi tai yön yli. Mitä pidempään annat vanukkaan tekeytyä, sen paksumpaa siitä tulee.

Lakritsismoothie:
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi smoothieksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi jotain maustetta.

Kasaaminen:
Annostele lakusmoothieta ison lasin pohjalle. Lisää chia-vanukasta ja paloittele päälle banaania. Lisää päälle lakritsismoothieta. Raasta pinnalle lakritsinjuuriuutetikkua tai ripottele lakritsinjuurijauhetta. Tarjoile ja nauti!

Kokeile, jos uskallat. Tämä saattaa nimittäin aiheuttaa lakuihmisille addiktion. Kuten sanovat: Once you go black you never go back.

V