Rikkautta on jaettu näkkileipä

Mieheni ja tyttäreni rakastavat kumpikin näkkileipää ja rouskuttelevat sitä ruokapöydässä molemmat samanlaisella antaumuksella ja ihanan askeettisesti, leivän päällisenä pelkkää kirnuvoita.

Mies levittää voin aina näkkärin sileälle puolelle, mikä on mielestäni sama kuin voitelisi leivän pohjan. Eli ihan väärin toimittu. Itsehän olen suosinut voitelussa aina näkkileivän reiällistä puolta. Eräs lapsuudenystäväni äiti kutsui kyseistä puolta näkkileivän “rikkaaksi puoleksi”, sillä vain rikkailla on varaa käyttää voita niin hövelisti, että puolet uppoaa leivän reikiin.

Olen siis ökyvoitelija.

Mutta, jos ihan totta puhutaan, niin oma näkkileivänsyöntini on kyllä melkoisen köyhää touhua. Sillä se on lähes olematonta, enkä yleensä pääse osaksi kotimme näkkäriseuretta. Perinteinen ruisnäkkäri ei nimittäin oikein sovi vatsalleni säännöllisesti nautiskeltuna. Joskus olen kokeillut kaupan gluteenittomia näkkileipiä päästäkseni mukaan pöytäkavereitteni rouskutteluun, mutta ne eivät ole makunsa puolesta oikein vakuuttaneet.

Mutta nyt tilanteeni näyttää valoisammalta! Risenta nimittäin otti minuun yhteyttä ja tarjosi kokeiluun heidän marraskuun alussa kauppoihin tulevaa uutta gluteenitonta näkkileipäsekoitustaan. Tsekattuani sisällysluettelon vastasin heti “kyllä kiitos”! Pussukka nimittäin sisältää vain ja ainoastaan laadukkaan sekoituksen erilaisia siemeniä: Auringonkukansiemeniä, sesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä, pellavansiemeniä, psylliumsiemeniä ja chia-siemeniä. Eikä mitään outoja lisäaineita.

Leivontaosuuskin on makuuni sopivan simppeli: Siementen sekaan lisätään vain öljyä ja vettä, jonka jälkeen setti paistetaan uunissa, ja riks raks, herkullinen gluteeniton näkkäri tai kräkkeri on valmis!

Vastaavan sekoituksen voi toki valmistaa itsekin erilaisista siemenistä, jos kaappeihin on sattunut kertymään hajanainen siemenvalikoima. Että sikäli tämä resepti on kätevä painaa mieleen! Mutta mikäli siementen jemmailu ei ole ollut tapana, on tämä paketti melkoisen kiva kaveri näkkärinälkään.

Valmistin itse sekoituspussista perinteisempiä näkkileipiä/kräkkereitä, ja vahvemmin suolattuja ja yrteillä maustettuja sipsejä. Molempiin tarkoituksiin sekoitus toimi mahetsusti.

Mieskin tykkäsi, maistui kuulemma “jotenkin arvokkaalta”, vaikka niiden reikien puuttuessa voitelin näkkärit maltillisen säästeliäästi. Haluan ajatella, että sen arvokkaan tunnun taisi lopulta tuoda harvinainen yhteinen ja jaettu näkkärihetki.

Mukava kuulua vihdoin jengiin.

V

Risenta Siemennäkkileipäsekoitus

  • 350 g Risenta siemennäkkileipäsekoitusta
  • 4 dl keitettyä vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita pussin sisältö 4 dl:aan keitettyä kuumaa vettä. Sekoita joukkoon 3 rkl oliiviöljyä. Anna seoksen levätä noin 10 minuuttia.

Kaada seos kahdelle leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Laita leivinpaperi seoksen päälle. Painele leivinpaperin päältä seos tasaiseksi litteäksi levyksi. Poista päällmmäinen leivinpaperi. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja/tai kuivattuja yrttejä.

Paista uunissa noin 55 minuuttia, kunnes näkkileipä on kuivaa ja kauniin ruskeaa. Ota uunista ja leikkele tai taittele näkkäristä paloja. Säilytä suljettavassa purkissa tai rasiassa.

* YHTEISTYÖSSÄ VANELJA & RISENTA *


Seuraa Vaneljaa!

Facebookissa

Instagramissa

Pinterestissä

Twitterissä